Autorijschool Henk Nieboer Roderwolde,Rijschool voor Groningen en Drenthe

Examens

Theorie examen

Voor je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Als je slaagt voor theorie krijg je een uitslagformulier, welke je moet overhandigen bij het praktijkexamen. Het leren voor het theorie-examen kun je gewoon thuis doen. Bij Autorijschool Henk Nieboer kun je een theorieboek en een CD-rom met proefexamens kopen, welke je goed voorbereiden op het examen. Het theorie-examen kun je bij de autorijschool reserveren of via de site van het CBR.

Het theorie-examen bestaat totaal uit 65 vragen, waarvan 25 vragen over gevaarherkenning, 30 vragen over verkeersregels en nog 10 vragen betreffende verkeersinzicht. Van de vragen over gevaarherkenning moeten er minimaal 13 goed zijn en van de resterende 40 vragen moeten er minimaal 35 goed zijn.

Je moet een geldig identiteitsbewijs meenemen naar het theorie examen. Het examen duurt ongeveer 45 minuten. Een kwartier na het examen wordt de uitslag bekend gemaakt en krijg je, als je geslaagd bent, het uitslagformulier uitgereikt.

Praktijk examen

Na het behalen van het theorie examen en het volgen van de nodige rijlessen kun je praktijkexamen doen. Het reserveren van het praktijkexamen en het indienen van de "eigen verklaring" wordt gedaan door Autorijschool Henk Nieboer, uiteraard in overleg met de kandidaat.

Op de dag van het examen wordt je ongeveer 3 kwartier voor het examen van huis of elders opgehaald. Je kunt dan nog even rijden voordat we naar het CBR gaan. Je moet je uitslagformulier, de uitnodiging en een geldig identiteitsbewijs meenemen.

Bij het CBR legt de examinator eerst uit wat de bedoeling is. Hierna wordt de ogentest gedaan, je moet een kentekenplaat op 25 meter afstand lezen. Daarna worden wat vragen over de auto gesteld. Dan gaat de examenrit beginnen, waarbij van de kandidaat wordt verwacht dat hij of zij zelfstandig en veilig aan het verkeer kan deelnemen. Tijdens het examen moet je ongeveer 10 minuten zelfstandig route rijden, waarbij je geen aanwijzingen van de examinator krijgt. Ook moet je 2 bijzondere manoeuvres zelfstandig verrichten en worden er vragen gesteld over een bepaalde verkeerssituatie. Na het rijden krijg je de uitslag meegedeeld, wordt het examen besproken en het zelfreflectieformulier doorgenomen.

Wanneer je bent geslaagd kun je je de volgende dag melden bij het gemeentehuis in je woonplaats met een identiteitsbewijs, een pasfoto en het benodigde geld. Vervolgens kun je binnen 5 werkdagen het rijbewijs ophalen.